Makrillfiske vid klipporna

Makrillfiske vid klipporna
Det var en eftermiddag i juli. Trots att solen hade gått i moln kändes havsvindarna ändå ljumna. Vindarna gjorde vågor ute på det glittrande havet som slog mot klipporna. Jag och min familj gick på bergen vid vattnet i Grebbestad och vi hade med oss fiskespön, håvar och fika. Jag gick ner till en klippa som var precis vid vattnet och tog upp mitt fiskespö för att rigga det. Jag tog upp min havsfiskelåda från ryggsäcken och tog fram en makrillshäckla som sattes fast i beteslåset på fiskespöt.

Jag kastade ut och vevade in flera gånger, men inget hände. Efter en stund såg det ut som det kokade på vattnet. Jag förstod att det var ett fiskstim som hoppade över vattenytan. Jag kastade ut till stimmet och vevade in långsamt, när det small direkt. Det pirrade till i magen och det som var på kroken kändes väldigt tungt. Fiskarna rusade och linan på rullen drog iväg.

Det blev lugnt efter en stund så jag vevade in linan. Det syntes att det blänkte i vattnet på flera ställen och då insåg jag att det inte bara var en fisk på kroken, det var flera. Jag anade att det var makrillar som var på krokarna eftersom jag såg de silverfärgade magarna. Spöt böjdes inte lika mycket längre och då förstod jag att makrillarna började bli trötta. Då gick det bra att veva in. Min bror höll i håven och när fiskarna började närma sig ser jag att det är fyra stycken. Min bror ger mig håven och jag får in dem i den. Det var tungt men det gick bra.

Alla makrillarna vägde drygt 1kg. Jag filéade några makrillar som jag sedan la på grillen och bjöd min familj på. Det var härlig eftermiddag och kväll på kusten.

image

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *