Hantering av fisk

För att vi ska kunna ha en frisk fauna i svenska vatten, bevara möjligheten att kunna fiska på friska bestånd långsiktigt behöver fritidsfiskare styra upp hanteringen av fisken som ska släppas tillbaka.

I dagens samhälle är fiske en mycket populär fritidssyssla som växer hela tiden, och att utöva C&R (fånga, fota & släppa tillbaka) blir mer och mer vanligt. Detta är mest positivt för fiskets framtid och ett stort steg i rätt riktning.

Jag uppmanar nu alla att ta ansvar för fiskens välmående om man nu ska utöva catch and realease.

Som sportfiskare är jag ständigt på jakt efter så många och så stora fiskar som möjligt, och letar så ofta efter lovliga fiskeplatser. Då förväntar jag mig som sportfiskare att fisken ska vara gott skick när jag beger mig ut, utan skador orsakade av andra fritidsfiskare/sportfiskare pågrund av dålig hantering. Det många inte vet är hur känslig fisken egentligen är, vilket är en bidragande faktor till den dåliga hanteringen. Det är ofta okunskapen som startar ett triangeldrama som nästan alltid leder till negativa konsekvenser.

Själv skulle jag säga att det inte finns något rimligt motargument i denna debatt eftersom det har bevisas att fisken påverkas negativt av dålig hantering. Men argumenten som man bemöter är oftast påståenden utan fakta, till exempel ”fisken är inte så känslig så att man ska behöva vara försiktig”.

Så för att man ska kunna genomföra catch and realease på bästa möjliga sätt behöver du:

  • Vågsäck – För att du skall kunna väga fisken utan större påfrestningar behöver du någon typ av vågsäck, det går bra att använda en Ikea kasse. Detta kontrar att väga fisken direkt i käken, vilket är fel sätt att väga en fisk om man ska släppa tillbaka den.
  • Knutlös Håv med gummicoating – Denna del är en av de viktigaste, för man kan landa fisken med den och låta fisken återhämta sig i den.
  • Verktyg – Denna del är också otroligt viktig då man undviker att skada sig själv och med rätt verktyg kan man underlätta avkrokningen och i följd minska fiskens tid ovanför vattnet.
    De verktygen jag rekommenderar är:
    Lång peang, för att kunna kroka av fisken om krokningen skett långt ner.
    Kraftig avbitare, för att kunna klippa av krokar som sitter dåligt och för att klippa om eventuell krok fastnat på dina händer etc.

Som sagt så uppmanar jag alla att ta ansvar för fiskens välmående om man nu ska utöva catch and realease.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *