Säkerheten först!

Många tror att det bara är att ta med sin fiskeutrustning och åka ut med båten. Men det är mycket som kan hända ute på fisketuren. Men vet aldrig vad som kommer väntar, vi kan ju liksom inte se in i framtiden. Därför ska man alltid sätta säkerheten först!

Nästan varje vecka läser vi i tidningar om folk som har drunknat eller kommit till skada, ofta i samband med fiskeolyckor.
Men varför väljer vissa människor att hoppa över säkerhetsutrustning

bara för att det t ex tar för stor plats eller tänker ”det där kommer ju aldrig hända mig”?

Jag tycker att det är en självklarhet att t ex alltid ha på sig flytväst, isdubbar och säkerhetsbälte. För det första vet du inte hur du kommer reagera vid en nödsituation, du tänker kanske att ” jag behöver ingen flytväst, jag kan ju simma” men tänk om din kompis trillar i och inte är en proffssimmare i 4-gradigt vatten. Då är det rätt tur om du har t ex en kastlina med dig i båten.

Tänk om du är ute och åker och möter en annan båt i nödsituation, som t ex börjat brinna eller gått på grund. Då kan din insats vara deras livräddning.

Tänk också om du halkar på isen, och slår hål i bakhuvudet t ex? Då skulle du nog bli väldigt glad över om du eller din kompis har med sig första-hjälpen-kittet! Jag tror inte att du hellre förblött för att ambulanshelikoptern inte hunnit fram än packat ner den där lilla förbandslådan som inte alls skulle tagit mycket plats.

Har du dina småbarn med ut på fisketuren, säger du till dem att ha flytväst medan du själv inte har det? Har du tänkt att de ska hoppa i och rädda dig när du ramlat i vattnet och kanske börjar bli medvetslös, då ångrar du nog både att du inte haft flytväst och att du inte gått igenom säkerhetsutrustningen du har i båten innan. Det hade i alla fall jag gjort.

Tänk på detta nästa gång du packar båten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *