Temadag olikheter

I onsdags hade vi en halv temadag där några elever och lärare berättade om hur det är att vara olika. Här kommer en kort sammanfattning om vad dom prata om.

Downs syndrom

DS är ett funktionshinder som man föds med och många föräldrar ser det som en katastrof men en person med DS kan göra samma saker som en ”normal person”. Det tar lite längre tid, men börjar man tillräckligt tidigt och tränar med språk och styra så kan en person med ds göra exakt samma sak som en helt ”vanlig” person.

Down syndrom är när man har en kromosom mer. Då har man alltså 47 st kromosomer. Den extra kromosomen finns i det 21:a paret. Detta är ingen sjukdom som sagt utan ett handikapp eller funktionshinder. Så det går inte att bota.

Historia

Innan 80-talet så fick inte personer med DS gå i skolan för man trodde inte att de klara av det.

Före 60-talet så hade man alla med DS inlåsta på speciella anstalter där de fick leva hela sina liv. Detta fick de göra för att man trodde inte att de kunde klara av samhället.
Mongo eller Mongoloid kallades folk med DS förr

En vanlig sak som många tror om personer med DS är att alla är översnälla och väldigt musikaliska.

Asperger

Asperger är ett funktionshinder och ingen sjukdom men man kan ta mediciner, tex lugnande, samma som om man har adhd. Asperger är ärftligt så om det finns i släkten så är det en stor risk att man har Asperger.

Diagnosens kriterier:
  • Svårt att sätta sig in i hur andra känner
  • Man kan ta saker väldigt bokstavligt
  • Svårt att uppfatta röstlägen
  • Många har specialintressen. Tex djur, sporter osv.
  • Har öga för detaljer. Man märker av små detaljer.
  • Problem med relationer med andra människor.
  • Problem med mat (konsistensen på viss mat, svårt för att blanda mat)
  • Vanligt med ätstörningar.
  • Många har svårt med kroppskontakt.

Aspergare har svårt med tonåren. Det händer så mycket med kroppen osv. Det är många som inte är i skolan under långa perioder.

Diabetes

Barn och ungdomsdiabetes (diabetes typ 1) kan man få innan man fyller 35.
När man har typ 1 så producerar inte kroppen något insulin och då behöver man få det på något annat sätt. Man kan både ta sprutor innan man äter eller så kan man ha en pump som funkar som en bukspottkörtel. Pumpen sprutar in lite insulin hela tiden.

Åldersdiabetes (diabetes typ 2) kan man få när man är över 35 och det brukar bero på att man är överviktig. Om man får åldersdiabetes så kan man träna bort den och äta bättre mat. Det kan man inte göra om man har typ 1.

Man kan hamna i koma om man får för högt eller för lågt blodsocker. Det normala värdet av blodsocker ligger på mellan 4-9.

Om en person med diabetes ska dricka någon alkohol så bör det vara ren sprit som man kan blanda med light eller zero produkter. Öl är inte bra att dricka för det finns så mycket kolhydrater.

Det finns vissa följdsjukdomar som dålig blodcirkulation i händer och fötter, dålig syn m.m.

I morgon kommer vi att publicera Zelmas intervju med Solle Rask-Nielsen på Sportfiskemässan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *