Vårisar och pelagiska gäddor

Denna dagen på isen skulle spenderas med farsgubben, och det var även vårens sista ismetepass. Eftersom att platsen som vi hade tänkt att fiska vid inte erbjöd någon is, blev vi tvungna att tänka ut något annat. En timmes bilåkande senare hade vi hittat gångbar is, och det var inne i en liten vik. I den viken visste vi att det simmade ”braxnackar” under de andra årstiderna, så hoppet fanns ju där. Spöna sattes ut och ett placerades ute över djupt vatten, medans resten fiskades inne i viken.

Några fruktlösa timmar senare med endast några snipor landade, ropade pappa att det var fäll på spöt längst ut. Då jag hade tacklat våran största mört under iskanten, och det var över 15 meter  ner till botten, så var det helt klart storgäddor som simmade runt i min skalle medans jag sprang mot spöt. Därav blev jag även lite paff då det endast var en gädda i mindre modell som fick syna ovansidan av isen.

Vårisar och pelagiska gäddor

Eftersom att det var många timmar kvar av dagen, beslöt vi att flytta ut alla spöna till djupare vatten, då det inte hänt någonting inne i braxviken sedan morgontimmarna. Vi spred ut spöna med stora mellanrum och alla mörtar fiskades under iskanten. Det är helt klart en speciell känsla varje gång det fäller ute på större djup, eftersom att det varje gång klingar en storfiskklocka inne i fiskesinnet.

Nu, en timme senare var det dags igen, fäll på samma spö som innan! Fisken gick stadigt då jag kom fram och i mothugget kände jag att det inte var någon massiv tyngd som mötte mig. Jag sa till pappa att den inte är stor, men att det inte var någon pytteliten heller. Jag hade helt rätt och denna gången var det en gädda i 3-4 kilosklassen som hade bitit över min mört. Gäddan var i bra kondition och simmade glatt ner tillbaka till tryggheten under isen.

Vårisar och pelagiska gäddor

Runt två-tiden var pappa tvungen att åka till sitt jobb, men innan han begav sig leverade han en påse med mat från Sibylla ut till isen, mycket uppskattat! Med mat i magen traskade jag sedan en bit bort med mormyskaspöt i högsta hugg. Där fick jag sedan några fina abborrar, mörtar och braxar i samma hål! De största mörtarna och braxarna fick följa med som betesfisk, medans abborrarna fick simma tillbaka.

Vårisar och pelagiska gäddor

Klockan sex var det dags att åka hem, och den obekväma känslan som infann sig i magen då man gick på isen vittnade helt klart om att det var sista passet för den här våren. På ismetefronten hände det ingenting mer förutom en spottad mört på det yttersta spöt, men jag kan helt klart summera dagen som mycket trevlig iallafall!

Vårisar och pelagiska gäddor

One thought on “Vårisar och pelagiska gäddor”

  1. En heldag på isen, från morgon till kväll, bäst att passa på innan isen försvinner :-), syns på sista bilden att den börjar bli riktigt dålig minsann!! Skönt att se att du har isdubbarna, som alltid, runt halsen, och vet att ha koll på isen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *