Genmodifiering – värt att satsa på men inget att leka med

Vi kan med dagens genteknik få fram önskade egenskaper hos växter som ger oss fördelar. Men ändå är vissa personer emot genmodifiering eftersom det inte har bedrivits under en längre period, utan bara några år, dock har man inte sett några negativa effekter på de som ätit genmodifierad mat under längre perioder.

Jag tycker vi borde acceptera genmodifierad mat mer, istället för att det ska spenderas en massa pengar på bekämpningsmedel mot insekter och skadedjur, samt ogräs som tar upp odlingsmark. För det som händer när man använder bekämpningsmedel under en längre period är att de organismer som utsätts för det blir immuna. Om då dessa organismer, t.ex ogräset, blir immun mot bekämpningsmedlet så kan det sprida sig och ta över totalt och rubba ekosystem, för det är extra tålig. Därför tycker jag det är bättre att sätta in gener i det vi odlar, som skyddar mot insekter och skadedjur.

Personen som odlar får helt enkelt acceptera att det finns ogräs som tar upp odlingsmark, eller ta bort det på ett annat sätt än med bekämpningsmedel som till sist inte kommer ha någon effekt  på ogräset.

Man kan ta ett rött äpple som exempel. Istället för att bespruta äpplet och skicka in en massa gifter som ska hålla bort insekter och skadedjur samt hålla äpplet rött och tilltalande, så trycker jag att det är mer naturligt att sätta in en gen i äpplet som har samma funktion. Det är mer naturligt att sätta in en gen som skapats naturligt, men kanske i en annan växt, än att ta konstgjorda besprutningsmedel som man skickar in i växten.

Avslutningsvis tycker jag att vi försiktigt borde testa oss fram och se vilka effekter som kanske kommer av att förtära genmodifierat, och skulle vi inte se några negativa effekter så kan vi avancera oss och genmodifiera någonting annat. Såhär tycker jag vi kan hålla på tills det kommer en oönskad konsekvens, då borde vi undersöka exakt vad som gick fel och kanske backa av till vi lärt oss mer kring vad som gick fel.

Själv tycker jag att genmodifierat är väldigt bra, men till en viss gräns, vi borde respektera det och inte leka med det.

 

4 thoughts on “Genmodifiering – värt att satsa på men inget att leka med”

  1. Väldigt intressant skrivet! Hur långt tycker du att det ska gå? Ska man börja experimentera med människor också?

  2. Jag håller helt med på att det räcker vid en viss gräns! Men hur tror du detta me genmodifiering kommer att se ut om 5 år?

  3. Bra skrivet! Var tycker du gränserna går för att genmodifierad mat och tror du att det kan uppstå några biverkningar på mäniskor eller växter i framtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *