Amflora – Potatisen som kan göra jordbakterier resistenta

I flera länder inom EU odlas fortfarande den genmodifierade potatisen Amflora. Det finns många skäl till att jag tycker att man ska förbjuda Amfloran inom EU.

För det första så tycker jag att man ska förbjuda Amflora från att odlas eftersom Amflora har en gen som gör den resistent mot två viktiga antibiotika och då genom att odla den sortens potatis finns det en risk att Amfloran delar med sig av det resistenta till bakterier i jorden och då blir bakterierna i jorden resistenta mot dessa två viktiga antibiotika.
Amfloran är ingen matpotatis utan en stärkelsepotatis och den stärkelsen som Amfloran ger kan användas i byggindustrin som tex. I betong.

Jag anser inte att allt inom genmodifiering av mat och växter är dåligt men just i det här fallet när det gäller något som kan spridas till jordbakterier och göra dem resistenta mot två viktiga antibiotika, menar jag att det är stora konsekvenser. Om man däremot genmodifierar något som kan växa till sig fortare och fortfarande inte är farligt för människors hälsa då kan jag tycka att det är acceptabelt  eftersom det då är bra för miljön.

Min åsikt är att man ska förbjuda Amflora inom hela EU. Vad tycker ni?

7 thoughts on “Amflora – Potatisen som kan göra jordbakterier resistenta”

  1. Håller med dig! Borde förbjudas eller bara odlas inom avlägsna, kontrollerade områden där den inte kan komma i kontakt med något som sprider genen vidare. Tycker dock det finns fördelar inom genmodifiering, men i detta fall borde det respekteras mer än andra fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *