Fiskodlingar – dålig gen-etik

I många länder så har man något som kallas för fiskeodling där man sätter i fisk och sedan matar dem med en massa konstiga matprodukter så att dom ska växa snabbare och sedan så tas de upp och blir käk om man ska skriva kortfattat. Och själv så tycker jag att de är ungefär samma sak som  dålig gen-etik faktiskt. Vissa ser fiskeodlingar som något positivt medans andra ser de som negativt. Jag själv ser det som negativt.

För som till exempel så har vi hemma i Jämtland fått några regnbågsodlingar i Storsjön. Och det dröjde inte länge innan det smet massvis med ton av regnbågar ut i sjön. Folk såg det då som något positivt för att de kunde fiska upp matfisk och att det kom ut mer fisk i sjön. Men riktig snabbt så började man märka att vissa av fiskarna hade sjukdom som gjorde att de fick sår på kroppen som frätte och deras fenor var till slut i princip borta. Och det såg många mycket negativt på, men de som många inte tänkte på var dels att sjukdomen kunde smittas över och dels att regnbågarna förstörde mycket för harrarna, sikarna och bland annat öringarnas lek.

Skadorna som regnbågarna simmade runt med var kanske från maten som de fick eller kan också ha varit att fiskarna har behandlats för trångt inne i burarna. Så jag ser det som något riktigt negativt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *