Världens viktigaste olja – Palmoljan

Tänker du på vad du stoppar i dig och till exempel dina barn? Vilka gifter, E-ämnen och hur de produkter du köper påverkar djuren och miljön de lever i?

Palmolja finns i det flesta produkter som säljs idag. Till exempel matvaror, smink- skönhetsprodukter och tvättmedel. Men jag har valt att inrikta mig på maten eftersom den är väldigt viktig. Den påverkar våra kroppars utveckling så otroligt mycket.

Palmolja är den enda vegetabiliska oljan som man inte behöver skriva ut på innehållsförteckningen, utan det räcker att skriva ”vegetabiliskt fett”, vilket gör att tillverkarna kan dölja att de använder sig av den varan som kommer ta slut väldigt snart. Eftersom produktionen av den ökar hastigt och förväntas fördubblas under de närmaste tio åren.

Palmoljeplantage hotar våra ovärderliga regnskogar men det är de flesta konsumenterna inte ens medveta om. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersatts av oljepalmsodlingar. Både djur, växtarter och människor har trängs undan från deras livsmiljöer som nu är förstörda. Deras rättigheter sätts åt sidan och förutom hotet mot viktiga ekosystem bidrar plundringen av tropiskskog att växthuseffekten ökar då stora utsläpp av växthusgaser påverkar negativt på omgivningens rena vatten.

Men det behöver inte vara så här, vi kan tillsammans göra skillnad! Jag tycker verkligen inte vi ska bojkotta palmoljan utan vi som konsumenter kan istället ställa högre krav på produktionen av palmoljan så att det blir en mer ansvarsfull utveckling och att all palmolja som säljs är certifrierad. Vi kan även ställa högre krav på företagen som handlar med palmolja och som använder palmolja i sina produkter.

Så snälla, tänk på detta nästa gång du handlar. Vi kan rädda så otroligt mycket genom en sådan liten sak som välja t ex ett annat märke på våra produkter.

Tillsammans räddar vi liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *