Aktuellt

Webbfrågan

Tidernas bästa sportfiskelåt

Var med och rösta fram tidernas bästa sportfiskelåt. Här kan du lyssna på alla våra kandidater.

[poll id=”5″]

Vecka 23-25

De första veckorna efter läsårets slut lägger vi ut material som är färdigt men ännu inte publicerats här på bloggen.

Vecka 21-22

Läsårets två sista veckor. Vi publicerar alla våra debatter om gen-etik och förhoppningsvis blir det många intressanta diskussioner i kommentarsflödet. Vi kommer även att avsluta vår läsning av En man som heter Ove och ha ett avslutande boksamtal. Några av samtalen kommer vi att publicera här på bloggen.

Vecka 18-20

Under vecka 18 jobbar vi  åter igen med språklig variation. I grupper fördjupar vi oss i olika typer av språklig variation och varje grupp kommer att publicera en film om detta här på bloggen. Under vecka 19 kommer vi även att skriva debattinlägg om frågor kring gen-etik, något som vi jobbar med i biologin just nu. Inläggen publiceras här på bloggen från vecka 20 och framåt.

Vecka 16-17

Vecka 16-17 är det nationella prov och vi fortsätter att färdigställa och publicera material från Sportfiskemässan.

Vecka 15

Under vecka 15 har vi påsklov men vi fortsätter att publicera material från Sportfiskemässan även denna vecka. Bl.a. kan ni se ytterligare några filmer från vår barnfiskeskola.

Dessutom dyker det upp ytterligare några avsnitt av Sportfiskepodden där eleverna samtalar om filmen ”Livet från den ljusa sidan”, boken ”En man som heter Ove” och om vilka principer som är viktiga i livet.

Vecka 14

Även denna vecka har vi ägnat oss åt att  följa upp Sportfiskemässan. Förutom att redigera intervjuer har eleverna också jobbat med företagspresentationer och monterutvärderingar. Under nästa vecka dyker de första monterutvärderingarna upp här på bloggen.

Under vecka 14 har vi också förberett oss inför nationella proven vecka 16-17 och dessutom har vi tittat på filmen Livet från den ljusa sidan. Eleverna har efter att de sett filmen diskuterat likheter och skillnader mellan huvudpersonen Mr Udall och  Ove i En man som heter Ove. Vi har spelat in samtalen och några av dem kommer vi att publicera nästa vecka.

Under förra veckan publicerade också Nya Wermlandstidningen en artikel som Tobias skrivit. Artikeln handlar om vad klassen jobbade med under Sportfiskemässan. Här kan du läsa hela artikeln.

NWT 26/3-15
NWT 26/3-15

Vecka 13

Nu är vi hemma igen efter en otroligt rolig, lärorik och inte minst intensiv helg på Sportfiskemässan. Mässan hade hela 14810 besökare, vilket är nytt rekord. Vi har givetvis samlat massor av material till bloggen så under den närmsta tiden har vi extra mycket intressant att bjuda på. Här kan ni följa allt som vi publicerar från mässan. 

Tim och Zelma blev under mässan inbjudna till Robert ”Robbo” Jonssons webbshow NyttFiske och under vecka 13 lades avsnittet ut på  Robbos webbplats:

Vecka 12 – Sportfiskemässan i Jönköping

Äntligen dags för årets sportfiskemässa! Ni kommer att kunna följa vårt arbete under mässan här på bloggen.

Bloggatan

Sportfiskebloggen finns på plats på mässans bloggata och här kan ni se programmet för våra aktiviteter där.

Så här såg det ut när vi installerade oss:

Barnfiskeskolan

Vi kommer att publicera filmer från våra presenationer och vi har även förberett informationsfilmer om våra fiskarter.

Intervjuer med sportfiskeprofiler

Ett viktigt uppdrag vi har under mässan är att intervjua  profiler från sportfiskebranschen och givetvis kommer vi att publicera intervjuerna här på bloggen.

Vecka 10-11 – Förberedelser inför Sportfiskemässan i Jönköping

Den 20-22 Mars äger årets Sportfiskemässa rum. Den här gången är det Jönköpings tur att arrangera mässan. Vi har många spännande uppdrag under mässan och mycket av undervisningen under veckorna 10-11 består av mässförberedelser.

Vi kommer som vanligt att hålla i en barnfiskeskola för barn i åldrarna 7-12 år. Några saker vi jobbat med inför detta är att göra en presentation och att spela in informationsfilmer för barn om våra vanligaste fiskar. Här ser ni Eriks film om laxen:

Vi kommer även att göra intervjuer med mässprofiler och granska hur många företag utformat sina montrar.

Ett uppdrag som är nytt för oss i år är att vi ska delta på mässans bloggata med Sportfiskebloggen. Där kommer vi att ta tempen på mässan och publicera såväl texter, bilder och filmer. Vi har valt att fokusera på föjande i vår rapportering från mässan:

  • Abborrfiske
  • Kända och okända profilers målsättningar
  • Heta trender och prylar inom sportfisket

Om ni besöker mässan vore det superroligt om ni tittar förbi. Ni lär inte missa oss för vi har en grymt snygg rollup:

rp_16805876565_f87449004b.jpg

Vecka 9 – Sportfiskebloggen uppmärksammad i media

Under sportlovet har Fiskejournalen uppmärksammat vår blogg vid två tillfällen. Den första nyheten handlade om bloggen som helhet och den andra handlade om Tobias fina värmlandsgädda.

Under veckan har vi dessutom fortsatt att publicera arbeten.

Vecka 8 – Isvaksbad och risvasar

Sista veckan innan sportlovet har vi jobbat med att slutföra pågående arbeten. På bloggen har det dykt upp debattfilmer, fanfiction om vår vän Ove och några fiskerapporter till.

Eleverna har också publicerat lektionsrapporter från veckas två stora event: risvasetillverkningen och isvaksbadet. Här kan ni se filmen från vinterdoppet:

Vecka 7 – Fiskerapporter och debattfilmer

Under februari har eleverna varit ute på en hel del isfiskepass och många fina fiskar har fått se dagens ljus. Här på bloggen har det kommit in några mycket läsvärda fiskerapporter.

Dessutom har vi publicerat ytterligare några debattfilmer där eleverna presenterar sina åsikter från de skriftliga debattinläggen. Här kan ni se Rasmus, en av våra danska elever, prata om vikten av att använda håv:

Vecka 6 – Branschdag med Abu Garcia

Den 4 februari arrangerade SportfiskeAkademin en branschdag med Abu Garcia. På programmet stod föreläsningar av SportfiskeAkademins rektor Per Johansson, Abu Garcias försäljningschef Olle Lidesjö, Abu Garcias Produkt- och varumärkeschef i Europa Solveig Rask-Nielsen samt betesbyggaren Claes ”Svartzonker” Claesson. Under dagen passade några av eleverna på att intervjua föreläsarna. Intervjuerna kan ni se på här på bloggen. Vi kommer även att lägga ut referat av föreläsningarna.

image

 Vecka 5 – Sportfiskebloggens Webb-TV – Våra fiskemål 2015

Under vecka 5 publicerade Sportfiskebloggens Webb-TV första avsnittet om våra fiskemål 2015. Mer Webb-TV hittar ni här.

 

Vecka 4 – Fanfiction om En man som heter Ove

En av uppgifterna under läsningen av En man som heter Ove är att skriva en egen episod som skulle kunna passa in i boken, s.k. fanfiction.

Här kan ni läsa elevernas egna Ove-episoder.

Vecka 50 – Dialekter

I samband med arbetet med språklig variation publicerar vi diskussioner om och smakprov på de dialekter som talas i klassen. I våra filmer Gissa dialekten kan ni vara med och testa hur bra ni är på att känna igen dialekter och i Sportfiskepodden presenterar och diskuterar eleverna sina dialekter.

Här kan ni följa vårt arbete med dialekter.

Vecka 49 – Fiskejulkalender

Vi har förberett en egen julkalender och varje dag mellan 1 och 24 december klockan 07:00 publiceras ett nytt avsnitt här på bloggen. I Sportfiskebloggens Fiskejulkalendern bjuder vi på våra bästa fisketips. Vi har gjort 24 filmer med enkla och användbara fiskeknep.

image

Här kan ni prenumerera på Fiskejulkalendern:
[category_specific_rss_menu]

 Vecka 47 – Debattinlägg om sportfiske

Under vecka 47 har vi jobbat med argumentation och här på bloggen publicerar eleverna debattinlägg om aktuella och angelägna sportfiskefrågor. Först ut var Samuel som vill begränsa nätfisket i Vänern och Sebastian som vill upplysa om riskerna med att använda lipgrip.

Här kan ni läsa alla debattinlägg.

Vecka 46 – Branschdag

Den 12 november 2014 arrangerade Sportfiskeakademin en branschdag med föreläsare från olika delar av sportfiskebranschen.

  • Kristoffer Dahlstrand från Fiskekompaniet pratade om hur man driver och utvecklar en liten sportfiskebutik.
  • Niklaus Bauer berättade om sin resa till att vara delägare i Sveriges största flugfiskegrossist Flydressing.
  • Bo Lundgren presenterade hur han utvecklat sitt företag Catch & Relax.
  • Kurt Steinar Jeppesen från Saltstraumens Brygge visade hur man framgångsrikt driver en fiskecamp i Nordnorge.

Här kan ni läsa referat av föreläsningarna och se intervjuer med föreläsarna.

Vecka 45 –  Referat och sportfiskepodcast

Veckan innan och veckan efter höstlovet har vi gjort referat av forskningsartiklar. Av referaten har vi sedan gjort radioinslag.

Skärmavbild 2014-11-12 kl. 14.09.20

Vecka 41 – Fiskeminnen och fiskerapporter

Något alla i klassen har gemensamt är att samtliga har många härliga fiskeminnen. Vi har under några lektioner tränat på hur man skriver en fiskerapport som väcker läsarens intresse. Vi har bland annat tittat på hur man beskriver miljön, hur man formulerar en lockande rubrik och hur man kan skapa spänning.

Här kan ni läsa våra fiskerapporter.

Vecka 39 – Instruktionsfilmer om sportfiske

Just nu är vi i färd med att färdigställa våra första instruktionsfilmer om sportfiske. Här kan ni se Samuel visa hur man gör en enkel fluga:

Alla våra instruktionsfilmer hittar ni här.

Vecka 37 – Första uppdraget på bloggen – bildinstruktioner

Våra första inlägg här på Sportfiskebloggen handlar om bildinstruktioner, mest till olika sportfiskemoment, men även till fina matlagningsrecept.

Skärmavbild 2014-09-18 kl. 00.02.07

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *