Om oss

Vi älskar sportfiske! Vi älskar sportfiske så mycket att det mesta i våra liv handlar om fiske på ett eller annat sätt. Då  är det en självklarhet att också skolans kanske viktigaste ämne ska handla om sportfiske. Därför har vi skapat denna webbplats där vi  lär oss, varandra och andra allt om sportfiske och samtidigt utvecklar våra kunskaper i svenskämnet.

Med den här filmen vill vi ge en snabböversikt över vad vår blogg innehåller:

Vilka är vi som byggt webbplatsen

Vi som gör Sportfiskebloggen är 29 elever som går första året på Sportfiskeakademin i Forshaga. Vår blogg innehåller det mesta vi gör i kursen Svenska 1. Vill du följa vad vi gör på lektionerna finns planeringen här.  Eftersom vi har ett stort gemensamt fiskeintresse och går en praktisk utbildning försöker vi anpassa kursens innehåll så mycket som möjligt därefter.

Den pedagogiska kopplingen

Allt vi gör på Sportfiskebloggen utgår från svenskämnets  syfte.  I ämnesplanen för svenska talas det bl.a. om förmågan att kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för olika mottagare,  kunskaper om den retoriska arbetsprocessen, förmågan att läsa, reflektera över och kritiskt granska texter, kunskaper om skönlitteratur och berättarteknik samt förmågan att reflektera över olika former av språklig variation.  

Webbplatsens syfte och mottagare

Vad som ska publiceras på bloggen beslutar vi tillsammans inför varje ny planering. Rollfördelningen mellan lärare elever är att läraren är administratör och bygger strukturen och eleverna är författare och skapar innehållet. Vårt mål är att ha en levande blogg och därför kan alla elever publicera material när de vill, så länge det passar in i den struktur vi kommit överens om.

Innehållet på Sportfiskebloggen riktar sig i första hand till alla som är aktiva i sportfiskebranschen och andra sportfiskeintresserade. Vi vet också att våra föräldrar följer Sportfiskebloggen  med stort intresse.

Du som besöker vår blogg får gärna  interagera med oss, t.ex. genom att skriva kommentarer på det vi gör.

Upphovsrätt

De flesta bilderna på Sportfiskebloggen är våra egna och finns på vårt FlickR-konto, publicerade under Creative Commons-licensen BY-SA. Vi jobbar regelbundet med upphovsrätt och andras bilder och musik  i våra filmer är tillåtna att använda och vi tränar på att ange källan korrekt. Våra filmer finns samlade på vår Youtubekanal.

Varför vi borde vinna ett pris i Webbstjärnan

Vi tycker att vi borde vinna pris eftersom vi är hela 29 elever som är med och skapar webbplatsens innehåll. Vi märker också att vi har många följare och besökare vilket vi hoppas betyder att innehållet är intressant långt utanför klassrummets väggar. Vi tycker vi förtjänar att vinna också för att fiskebranschen växer fort och vi hjälper med vår blogg till att uppmärksamma sportfisket. Alla kanske inte vet att det finns skolor för denna fantastiska  hobby, men har vi hittat vår drömskola och driver en blogg där vi publicerar våra skolarbeten och rapporterar om fisket häromkring och olika äventyr vi får åka på.  Vi lär oss också mycket av att se varandras arbeten på bloggen. Vi försöker även att variera medieformerna och hela tiden tänka på att anpassa materialet efter webben. Förutom att bloggen hjälper oss att uppfylla kunskapskraven i svenskämnet,  får vi också ägna oss åt vårt största intresse och visa vad vi gör för andra med samma intresse.

Vad vi lärt oss av att publicera skolarbete på webben

En sak som vi lärt oss är att det vi gör i skolan, kan spela stor roll och vara intressant för andra. Det har varit spännande att följa hur det vi publicerat har spridits och häftigt att se hur enkelt det kan vars att nå ut till många. För många av oss har det också varit ett stort steg att publicera skolarbete, både texter och filmer, så att våga och uppleva att man kan mer än man tror är också något många av oss fått ut av bloggandet.

Givetvis har vi också lärt oss mycket om de verktyg vi använt för att skapa innehållet och även om rättigheter när det gäller text, bilder och ljud.

När vi efter sportlovet listade ord om vad vi lärt oss av bloggandet och vad vi tycker om det med såg det ut så här:

image

En av oss uttryckte det lite utförligare:

Skärmavbild 2015-03-15 kl. 15.08.06

Är du också intresserad av att vara med i Webbstjärnan? På deras webbplats hittar du information om tävlingen och massor av material om webbpublicering.

Ansvarig lärare för bloggen är Johan Andersson och kan nås på följande sätt:

E-mail: johan.andersson@forshagaakademin.se
Twitter: @johananderss